Bisoca
Forum de discutii atasat site-ului http://bisoca.3x.ro
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bisoca | Inregistrare | Login

POZE BISOCA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Criscristina92
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
29 - 80 ani
Bisoca / Ati fost la Bisoca ? / Pe urmele lui Bucur  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Leo
Membru

Din: Buzau
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 56
Oare numele de Bucureşti-capitala ţării vine de la numele ciobanului Bucur care a sălăşluit cu turma pe plaiuri Bisocene? Este întrebarea pe care şi-au pus elevii de la şcoala Bisoca.
   Pentru a cerceta plaiurile natale elevii au hotărât împreună cu domnul profesor Horhocică Costică si doamnele profesoare Moise Carmen,Cojocaru Liliana si Albu Lenuţa să facă o drumeţie la „Masa lui Bucur”.
Am plecat la 07:30 de la Şcoala Bisoca prevăzându-se a fi o zi superbă de 12 Mai.
Am continuat drumul spre Campusul de la Lacuri şi apoi spre marginea satului Recea.
Ni s-au alăturat copiii din zonă care ştiau mai bine potecile pe „Moldoveanu” spre apa Râmnicului.Am admirat „Lacul cu Ciuciur”,terenul lor de fotbal şi casele frumos îngrijite.
Am coborât apoi cu peripeţii pe o potecă abruptă,prin pădure pe unde bolovanii se loau la întrecere cu noi.La gârlă am găsit o punte nou-nouţă cu „zăbrele” zdravene de lemn pentru a putea trece în siguranţă apa Râmnicului.Am urcat apoi pieptiş pe lângă malul cu sare şi am admirat frumuseţea peisajului puţin mai sus într-un ochi de poieniţă deasupra malului.
O vreme splendidă!Nici urmă de nor,nici o adiere de vânt şi un verde crud ne  înconjura de peste tot.Am mers uşor,nimeni nu se plângea de oboseală chiar după aproape trei ore.
Am ajuns în satul Pleşi, cam „sub Piatră” după cum se spune şi am luat o mică pauză la magazinul din sat. Aici ni s-au alăturat un grup de cinci copii şi nenea Tudor Grama care avea să fie călăuza noastră. Însoţit de un toporaş,de voioşie şi sfaturi bune, nenea Tudor ne-a îndrumat pe poteci doar de el ştiute către „Masa lui Bucur”.
Drumul spre obiectiv nu putea fi atacat oricum.Pădurea se înălţa în faţa noastră seculară,deasă de nepătruns,iar de acolo de sus ne priveau pietrele colţurate ale „mesei”.Părea o azvârlitură de băţ, dar nu era chiar aşa.
Uşor,uşor am ajuns pe şaua muntelui de unde se vedea o imensitate verde spre  „Huduboaia”,Furu,iar în stânga priveam satul Bisoca şi altele în depărtare pe care le distingeam cu ajutorul binoclului: Beceni,Balta Albă,Valea Râmnicului şi Jitia.
După încă puţin de mers pe culme am ajuns.
Curaj! Aveam de urcat,de cocoţat printre pietre pe două scări de lemn pentru a accede pe aşa zisa „Masă a lui Bucur”.Cu grija călăuzei şi a domnului profesor am urcat aproape toţi pe masă. Unii mai puţin curajoşi au rămas la bază fiindu-le teamă de înălţime.
Ne-am aşezat jos pe „Masa lui Bucur”-un platou de piatră-de vreo 25-30 m2 cam înclinat, şi am ascultat legendele locului de la călăuza noastră.
Aşa se spune că un  anume boier Giurgiu stăpân al muntelui cu acelaşi nume avea două fete.Bucur,ciobanul care păştea oile în aceste zone,sub aceste pietre a vrut să o ia în căsătorie pe una din ele,pe Muşa. Boierul nu s-a învoit,iar Bucur a vrut să o fure atunci când tatăl ei lucra în grădină cu sapa.Boierul a aruncat după Bucur locul numindu-se „Sapa Muşii”. Bucur a plecat supărat şi a coborât oile la vale ajungând în apropierea Bucureştiului de astăzi.
A urmat povestea despre Furu Mare şi Furu Mic dare care o vom relata cu ocazia altei drumeţii ce urmează a fi făcută la sfârşit de iunie.
Am coborât uşor cu degetele în vârful adidaşilor mai pe burtă,mai pe fund să nu ne prăvălim.La baza muntelui într-o poieniţă verde  ne aştepta domnul Valerică Cojocaru cu grătarul încins şi plin de mici şi cârnaţi care sfârâiau pe jăratec.
A fost foarte frumos,plăcut şi interesant.Copiii sunt mândrii că au reuşit să-şi cunoască locurile natale şi încă mai au de explorat.

urmele lui bucur oare numele vine numele ciobanului bucur care turma plaiuri bisocene? este

48.6KB


pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la